Serwis korzysta z plików cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę, że będą one umieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce.

Dowiedz się więcej o ciasteczkach cookie klikając tutaj

202 lata historii uczelni rolniczej i 100 lat nazwy SGGW

10-10-2018 23:12 | Autor: Maciej Petruczenko
W nowym roku akademickim przy Nowoursynowskiej naukę na 38 kierunkach rozpoczęło 5728 studentów, w tym 300 cudzoziemców. O miejsce na niektórych kierunkach starało się nawet 10 kandydatów. Wykład inauguracyjny pt. „Niemożliwe stało się możliwym - odrodzenie Polski w 1918 roku” wygłosił prof. dr hab. Wojciech Roszkowski.

Rektor SGGW, prof. dr hab. Wiesław Bielawski w swoim inauguracyjnym przemówieniu z dumą przypomniał o początkach uczelni, które sięgają założonego w 1816 roku Instytutu Agronomicznego na warszawskim Marymoncie. Instytutu, który decyzją Rady Regencyjnej 17 września 1918 r. otrzymał nazwę - Królewsko-Polska Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego , by w tym samym roku już pod tą nazwą zainaugurować w budynku dzisiejszej Biblioteki Rolniczej przy Krakowskim Przedmieściu nowy rok akademicki. Już 22 listopada 1918 r. dekretem zatwierdzonym przez naczelnika Państwa Józefa Piłsudskiego, tej zasłużonej już wtedy placówce nadano krótszą, utrzymywaną do dzisiaj nazwę, bez wstępnego przymiotnika „Królewsko-Polska”. Tak więc – całkiem przypadkowo – w tym roku w SGGW świętuje się niejako dwa stulecia, bo z jednej strony to powrót ojczyzny do samodzielnego bytu, z drugiej zaś nadanie placówce obecnej nazwy.

„Przez 200 lat funkcjonowania Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego nie tylko kształciła specjalistów z zakresu szeroko rozumianego rolnictwa, ale przede wszystkim wychowywała patriotów” – podkreślił rektor. Niejako potwierdzeniem jego słów była obecność na uroczystości inauguracyjnej emerytowanego profesora SGGW Leszka Żukowskiego, w okresie II wojny światowej członka Szarych Szeregów i Armii Krajowej, więźnia obozów koncentracyjnych we Flossenburgu i Dachau, dziś – prezesa Światowego Związku Żołnierzy AK.

W trakcie uroczystości inauguracyjnej 28 września br. rektor Bielawski powitał studentów tymi oto słowami: „Postarajcie się wykorzystać każdy dzień spędzony w SGGW na naukę oraz rozwijanie talentów i pasji. Korzystajcie z wiedzy i doświadczenia waszych nauczycieli, sięgajcie po możliwości, jakie stwarza nasz nowoczesny kampus”. A trzeba przyznać, że studia w SGGW cieszą się niezmiennie dużą popularnością. W tym roku zgłosiło się na nie ponad 15 tys. chętnych, w tym 38 procent z terenów wiejskich, a 61 procent z samego województwa mazowieckiego. Tak samo jak rok temu największym zainteresowaniem cieszył się kierunek finanse i rachunkowość, na którym o 120 miejsc ubiegało się 1147 osób (blisko 10 kandydatów na jedno miejsce). Niemal tak samo popularne były: dietetyka (7,1 kandydata na jedno miejsce), logistyka, turystyka i rekreacja (6,9 kandydata), weterynaria i informatyka (6,2 kandydata) i wreszcie biotechnologia (5,3 kandydata). Rekrutacja ma formę bardzo prostą: kandydaci rejestrują się przez Internet, a kwalifikuje się na studia na podstawie wyników uzyskanych przez każdego kandydata na maturze.

Obecnie SGGW zwiększa możliwości studiowania w języku angielskim dzięki dofinansowaniu z unijnego programu POWER. Na tym polu otworzono nowy kierunek: „Organic Agriculture and Food Production”, kształcący fachowców w zakresie ekologii w rolnictwie i produkcji żywności. Powstały też dwie nowe specjalności: „Big Data Analytics” na kierunku informatyka i ekonometria oraz „civil engineering” na kierunku budownictwo.

Rektor Bielawski informuje też z dumą o rozwoju infrastruktury badawczej w obrębie uczelni: „W SGGW powstają kolejne nowoczesne centra badawczo-wdrożeniowe. W ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego 2014-2020 uczelnia otrzymała 33 miliony złotych dofinansowania na budowę Centrum Badawczo-Rozwojowego Żywności i Żywienia, w którym prace nad bezpieczeństwem żywności prowadzić będą wydziały Nauk o Żywności oraz Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Na lata 2018-2022 planowana jest realizacja projektu pod nazwą Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych. Na inwestycję, której całkowity koszt wynosi 62 miliony złotych, SGGW otrzyma z Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego dofinansowanie w wysokości 40 milionów złotych.

Na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej powstaje Centrum Medycyny Regeneracyjnej. Decyzją zarządu Województwa Mazowieckiego projekt otrzyma 66 mln złotych dofinansowania na zakup nowoczesnej aparatury naukowo-badawczej. SGGW otrzymała również 28 milionów złotych dofinansowania ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Społecznego w ramach Programu Operacyjnego „Wiedza - Edukacja - Rozwój 2014-2020”, by zrealizować projekt zintegrowany pod nazwą „Sukces z natury”. Jego celem jest wdrożenie zmian w zakresie zarządzania procesem kształcenia i podniesienia jakości nauczania w obrębie uczelni” – dowiadujemy się od prof. Bielawskiego.

Wróć