Serwis korzysta z plików cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę, że będą one umieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce.

Dowiedz się więcej o ciasteczkach cookie klikając tutaj

Udane grillowanie? Musisz to wiedzieć!

03-05-2023 20:45 | Autor: Karolina Cempel
Wiele osób uważa, że grillowanie to jedna z najwspanialszych form sztuki kulinarnej, która pozwala na tworzenie niesamowitych, aromatycznych i smakowitych potraw.

Wbrew pozorom ta forma gotowania nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych – grillować może każdy, na własnych zasadach. Jest to również świetna zabawa i doskonały czas na relaks i miłe spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Grillowane potrawy powinny być smaczne, aromatyczne, a z naszymi wskazówkami będą przede wszystkim zdrowe. Jak to zrobić? Podpowiadamy!

Przygotuj odpowiednie produkty – zanim przystąpisz do grillowania, upewnij się, że wybierasz świeże i zdrowe produkty.

Na grillu można przygotować wiele rodzajów mięsa, ale także ryby i warzywa. Zawsze warto wybierać te najwyżej jakości i od sprawdzonych dostawców. Ulubionym mięsem Polaków na grillu jest oczywiście karkówka. I nic w tym dziwnego, gdyż ma ona sporo tłuszczu, a jest on najlepszym nośnikiem smaku. Ci, którzy wolą chudsze mięso jak kurczak czy indyk muszą pamiętać, że przygotowanie go jest o wiele trudniejsze, ponieważ często na koniec grillowania okazuje się suche i twarde. Na szczęście mamy kilka tipów, które pomogą uniknąć takich sytuacji, więc czytaj dalej.

O czym nie zapominać

Nieodłącznym kompanem grillowanych kawałków mięsa powinny być świeże warzywa i owoce. Mogą występować w różnej formie, im bardziej różnorodne tym lepiej dla naszego zdrowia. Idealnie sprawdzą się kolorowe sałatki z dressingiem na bazie oliwy, ulubionych przypraw, soku z cytryny i miodu oraz te grillowane, np.: marchew, papryka, cebula, cukinia, szparagi, kalarepa, ananas, a nawet sałata rzymska. Grillowane warzywa i owoce są zdrowe i smaczne, a także dostarczają cennych składników odżywczych.

Często zapominamy o rybach, a odpowiednio przyrządzone są nie tylko smaczne, ale także zdrowe! Na ich korzyść przemawia fakt, że są bogate w białko i zawierają niewiele tłuszczy nasyconych. To bardzo dobra opcja, dla osób które preferują lekkostrawną dietę podczas grillowych spotkań. Do grillowania ryb warto zakupić jednak specjalne akcesoria czyli zamykaną kratkę, w którą włożysz rybę i położysz na grillu. Dzięki niemu ryba zachowa swój kształt, chociażby podczas obracania na drugą stronę. Będzie nie tylko smacznie, ale też estetycznie.

Postaw na smak i aromat

Odpowiednie zamarynowanie mięsa może zdziałać cuda. Zamarynowane mięso jest zazwyczaj bardziej kruche, soczyste i aromatyczne. Istnieje wiele przepisów na marynaty, ale warto wybierać te, które nie zawierają zbyt dużo soli, cukru ani sztucznych dodatków. Można użyć np. oliwy z oliwek, cytryny, ziół, przypraw, musztardy i odrobiny miodu. Warto pamiętać, że przed zamarynowaniem mięso należy dokładnie umyć i osuszyć. Następnie umieścić je w woreczku strunowym lub w misce z pokrywką, dokładnie zalać marynatą i umieścić w lodówce. Czas marynowania jest zależy od rodzaju mięsa oraz naszych preferencji - zwykle jest to od kilku do kilkunastu godzin. W przypadku ryb, marynujemy krócej lub faszerujemy je od wewnątrz.

O czym jeszcze warto pamiętać?

1. Zwróć uwagę na czas grillowania. Czas grillowania zależy od temperatury grilla, grubości i wagi mięsa i naszych preferencji. W przybliżeniu, powinien on wynosić: dla ryb (filet porcja ok. 200 g) – od 5 do 10 minut; dla drobiu od 10 do 20 minut; dla wieprzowiny od 20 do 30 minut; dla wołowiny – w zależności od stopnia wysmażenia od 5 do 12 minut. Żeby nie przeciągnąć mięsa i sprawić że będzie idealnie soczyste, powinno odpocząć po grillowaniu. Pozostaw je na kilka minut w ciepłym miejscu np. na najwyżej półce grilla, która wyłącznie podtrzymuje temperaturę.

2. Jak sprawdzić, że mięso jest już gotowe? Użyj swoich dłoni! Lekko zgrillowane (krwiste) mięso będzie miękkie w dotyku, średnio (wysmażone) zgrillowane - sprężyste, a dobrze zgrillowane – dość twarde w dotyku.

3. Wypróbuj mleczko kokosowe jako składnik marynaty do mięsa! Dzięki niemu zyskasz unikalny smak i zapobiegniesz wysuszeniu. Taka marynata będzie idealna szczególnie do piersi z kurczaka, która zazwyczaj wychodzi sucha. Zapobiegniesz nie tylko przesuszeniu mięsa, ale dzięki mleczku zioła i przyprawy nadadzą potrawie niepowtarzalny smak i aromat. Ważne jest, aby wybrać mleczko z odpowiednią zawartością tłuszczu. Najlepiej sprawdzą się te od 10 do maksymalnie 16%.

4. Nie masz czasu na przygotowywanie oddzielnej sałatki? Zgrilluj ulubione warzywa z odrobiną oliwy i przypraw, najlepiej zawinięte w folię. Kiedy będą gotowe, możesz dodać do nich kawałki ulubionego sera (np. fety), oliwki, doprawić do smaku sokiem z cytryny i ziołami - ekspresowa, grillowana sałatka gotowa!

5. Produkty, które są delikatne lub drobne np. szparagi czy owoce morza, możesz grillować przy użyciu aluminiowej tacki. Zabezpiecza ona przed wpadnięciem do ognia.

6. A gdy pogoda nie dopisze – nic nie szkodzi! Do przygotowania „grillowanych” potraw doskonale sprawdzi się patelnia grillowa, a nawet wok! Przed włożeniem składników wok powinien być dobrze rozgrzany i suchy, a potrawy zamarynowane lub nasmarowane odrobiną oleju. Smaż możliwe krótko jak tylko się da, dzięki temu zadbasz, że Twoje warzywa będą jędrne i nie stracą koloru, a mięso soczyste i pełne smaku.

Fot. pixabay

Wróć