Serwis korzysta z plików cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę, że będą one umieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce.

Dowiedz się więcej o ciasteczkach cookie klikając tutaj

Włoski urok Erasmusa+

17-04-2019 22:10 | Autor: J. Waśkiewicz
Czy uczeń ma szansę w interesujący sposób zdobywać wiedzę i kształcić kluczowe kompetencje poza szkolną ławką? Tak, taką możliwość daje udział w projekcie Erasmus+, w którym uczestniczy Szkoła Podstawowa nr 336 im. Janka Bytnara Rudego.

Cztery uczennice tej szkoły wraz z dwiema nauczycielkami przebywały od 24 do 31 marca we włoskiej Kampanii w ramach mobilności projektowej ,,Od wiedzy do kompetencji”.

Razem ze swoimi rówieśnikami z Estonii, Rumunii, Portugalii, Bułgarii, Turcji mieszkały u włoskich rodzin, uczęszczały na warsztaty i zajęcia przygotowane przez włoską szkołę ISTITUTO COMPRENSIVO STATALE BENEDETTO CROCE w niedużym mieście Flumeri.

Okazało się, że zdobywanie wiedzy może być pasjonujące. Zamiast wertować podręcznik geografii, można przenieść się do początków życia na Ziemi, oglądając film w technologii 7D w Instytucie Biogem. Odczuć wybuch wulkanu, topnienie lodowców, obejrzeć znaleziska paleontologiczne i usłyszeć ryk dinozaura. W tamtejszym Muzeum Historii Ziemi, dzięki systemowi quadrisphere, czyli projekcji 4 zsynchronizowanych filmów, grze monitorów i luster można uczestniczyć w niezwykłej przygodzie śledzenia początków życia na naszej planecie. Podczas zwiedzania słynnej fabryki makaronów Baroni uczennice miały możliwość zobaczyć, jak działa laboratorium dopuszczające żywność do spożycia oraz jak produkuje się makaron. Niezwykłą okazją, by uzupełnić wiedzę wyniesioną z lekcji historii, była wyprawa do starożytnych Pompei. Warto też dodać, że podczas mobilności projektowej uczeń ćwiczy język angielski w praktyce, poznaje rówieśników z innych krajów, uczy się samodzielności i odkrywa w sobie rozmaite talenty. Polskie uczennice ujawniły talent kulinarny, ucząc się pieczenia ciasta podczas specjalistycznych warsztatów w gospodarstwie agroturystycznym Regio Tratturo. Okazały się najlepsze z chemii, wygrywając ze swoimi europejskimi rówieśnikami w szkolnym konkursie ze znajomości pierwiastków.

Cztery uczestniczki wyjazdu po powrocie z włoskiej wyprawy stwierdziły, że podczas tego tygodnia nie tylko dużo się nauczyły, ale również przeżyły fantastyczną przygodę. Jak widać warto brać udział w europejskich projektach unijnych!

Wróć